Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

První polovina července byla podprůměrná, ale jen mírně

17. 7. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 7. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Počasí se nám zdálo chladné zejména ve srovnání s červnem První polovina července byla podprůměrná, ale jen mírně Zdroj fotografie: 123rf Začátek prázdnin, konkrétně první polovina července, byl ve znamení mnohem chladnějšího počasí oproti tomu jaké nabídl červen. Průměrná teplota byla však jen zhruba 0,6 °C pod průměrem, což je počasí vlastně na úrovni normálu. Velký vliv mělo to, že ještě v prvním červencovém dnu pokračovalo extrémní vedro a chladné počasí nastalo až od 2. dne měsíce.  Pokud bychom odstranili 1. červenec, měly další dva týdny odchylku od normálu -1,1 °C, a to už je podprůměrné počasí. I když stále jen mírně. 

Nejchladnějším dnem letošního léta byl zatím 9. červenec, který byl mimochodem chladnější než všechny červnové dny. Posledním takhle chladným dnem byl 30. květen. Což je pro zajímavost druhý letošní podobný paradox - poprvé květen měl nižší maximální teplotu než duben. Nemůžeme však říci, že byl 9. červenec nějak extrémní, to vůbec, průměrná teplota byla jen necelé 4 stupně pod normálem. V Česku je přitom běžné, že se odchylka od normálu v jednotlivých dnech dostává běžně nad 7 °C a v extrémních případech se blíží až k 10 °C.

Letošní první polovina července tedy nebyla nijak zvlášť studená, byla na červencové poměry blízká normálu. Pocitově jsme však vnímali velký propad teplot ve srovnání s červnem, který se projevil jako extrémní. Léto jako celek zatím zůstává výrazně nadprůměrné, uvidíme, co přinese jeho druhá polovina.



Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Chladné počasí vyvrcholí o nadcházejícím víkendu, ale oteplování v průběhu příštího týdne bude jen velmi pozvolné. Na konci měsíce se snad dostaneme k denním teplotám poblíž 20 °C

18. 4. 2024
Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Příliv teplého vzduchu v minulých týdnech překonával rekordy opravdu výrazně. Počasí ve velké části Evropy - tedy nejen u nás - připomínalo místy spíše červenec.

16. 4. 2024