Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Napršelo dost? Houby by růst mohly!

15. 7. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 7. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Déšť byl poměrně rovnoměrný na celém území Napršelo dost? Houby by růst mohly! Zdroj fotografie: 123rf Česko má za sebou srážkovou epizodu, jejíž hlavní část trvala od pátku do neděle a drobné přeháňky se ještě objevily v pondělí, ale to už pouze na malé části území. V kombinaci s chladnějším počasím to pomohlo doplnění vody v krajině. Nejednalo se o krátké přívalové deště, i když charakter byl z větší části přeháňkový, především v neděli.

Během zmíněných tří dní spadlo prakticky na celém území přes 10 mm srážek, většinou to bylo 10-20 mm a na řadě míst více než 20 mm, na některých místech pak i více než 30 mm. Srážkové mapy ukazují, že tentokrát došlo k až vzácně rovnoměrnému rozložení deště po celé republice. O něco více pochopitelně pršelo na horách, zejména pak na jihu území, tedy na Šumavě. Nejslabší srážkové úhrny měly oblasti na východě Moravy. Zejména na Ostravsku se někde srážkové úhrny přes 10 mm nedostaly.

Déšť hodně pomůže přírodě, protože omezí sucho, aspoň na nějakou dobu. Houbaři by se mohli v horizontu jednoho týdne dočkat zase obnovení růstu hub. Trochu hůře na tom budou vodáci, protože řeky na déšť moc výrazně nereagovaly. Na to byly srážky moc slabé, voda se zachytila v horní vrstvě půdy, odkud si ji vezme vegetace. Spodní vody a prameny byly doplněny jen velmi málo. Především pro vodáky tak zůstávají možnosti plavby v Česku výrazně omezené.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024