Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Pátek přinesl dlouho očekávaný déšť, pršet bude i v sobotu

12. 7. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 7. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na řadě míst spadlo výrazně přes 10 mm srážek, ale byly i lokality kde prakticky nepršelo. Pátek přinesl dlouho očekávaný déšť, pršet bude i v sobotu Zdroj fotografie: 123rf.com

Do páteční 23 h napršelo nejvíce na Liberecku a na Šluknovsku. V této oblasti registrovaly srážkoměry úhrny většinou od 20 mm do 34 mm (tolik spadlo v Novém Boru a Stráži pod Ralskem). Zbytek území Čech a západ Moravy se musel spokojit s úhrny převážně od 5 do 15 mm. O něco více srážek se dočkali tam, kde odpoledne a večer prošly přeháňky nebo dokonce nějaká bouřka. Nejméně pršelo na východě Moravy a ve Slezsku, kde úhrny nepřekročily několik málo milimetrů nebo zde nepršelo vůbec.

Ne úplně slabá bouřka se kolem 16 h přehnala přes východní část Prahy - stanice Praha, Kyje zaznamenala při jejím přechodu 14 mm během pouhých 10 minut! Celkový úhrn ale nebyl nijak závratný, protože bouřka rychle ustoupila k jihovýchodu.

V podobném stylu se ponese i sobota - čekáme na většině území déšť nebo přeháňky a opět se nedají vyloučit i lokální bouřky. Intenzita srážek se tak na malých vzdálenostech a v krátkém čase může výrazně měnit. Celkově by mělo spadnout od 5 do 15 mm, ale téměř jistě se opět najdou místa, kde to bude o něco víc, nebo naopak méně.

Od pondělí bude srážek ubývat, měly by se tvořit už jen místní přeháňky. Postupně poroste i teplota vzduchu, která by se koncem příštího týdne mohla opět šplhat ke 30 °C.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024