Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Chladný vzduch přinesl na Šumavu pětistupňový mráz

10. 7. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 7. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejchladněji bylo na Rokytské slati, kde se teplota propadla na -5,1 °C. Chladný vzduch přinesl na Šumavu pětistupňový mráz Zdroj fotografie: 123rf.com Do střední Evropy už několik dní proudí chladnější vzduch od severozápadu, ve kterém se odpolední maxima v nížinách pohybují většinou mezi 20 °C a 25 °C. Na horách se teploty udržují ještě podstatně níže a  nejvyšších polohách často nevystupují ani nad 10 °C. Vrchol Sněžky zaznamenal v úterý odpoledne jen kolem 5 °C. To už je na červenec pořádná zima i pro tak studená místa jako je nejvyšší česká hora.

Uvedené teploty se ale platí jen pro odpolední hodiny, kdy už se stihne vzduch prohřát. Brzy ráno, než vyjde slunce, je na tričko jen pro otužilé. Zvlášť dobře se za takových podmínek vychlazují lokality v údolí vodních toků a jiné terénní sníženiny. Vhodná konfigurace terénu je i jedním z důvodů proč na šumavských slatích zaznamenáváme mráz v létě poměrně často. Dalším je samozřejmě nadmořská výška lehce přes 1000 m. Nicméně teploty kolem -5 °C už nejsou uprostřed léta úplně typické.

Středeční ráno bylo na některých místech dokonce rekordně chladné pro 10. červenec. Došlo k tomu například v Klatovech (5,3 °C), kde bylo v tento den ráno nejchladnější za více než 100 let nebo v Plzni-Bolevci (3,2 °C) či Broumově (4,8 °C). Celkem byl nový rekord ustanovan na 20 stanicích s alespoň 30 lety záznamu. Ne všude ale bylo tak chladno, na řadě míst zůstalo více oblačnosti a teplota neklesla pod 10 °C.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024