Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V neděli přinese fronta mírné ochlazení

5. 7. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 7. 2019 | ka, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Po sobotních 30°C opět klesnou teploty k letnímu průměru. V neděli přinese fronta mírné ochlazení Zdroj fotografie: 123rf

Zatímco v sobotu bude Česká republika ještě pod vlivem tlakové níže od severu, která k nám přináší mírné západní proudění, během neděle očekáváme změnu tlakového pole. Přes naše území přejde v severozápadním proudění slabý frontální systém a řídícím tlakovým útvarem se postupně stane hřeben vysokého tlaku vzduchu. Očekáváné ochlazení je však poměrně mírné.

V sobotu předpokládáme převážně polojasnou oblohu, což umožní výrazný nárůst zejména odpoledních teplot. Na jižní Moravě dokonce hrozí teploty ke 33°C, jak uvádí ve své výstraze Český hydrometeorologický ústav. Ve zbytku republiky budou teploty trošku nižší, převážně by měly být mezi 26 a 30°C.

Modely se zcela neshodují na načasování přechodu fronty přes naše území, mělo by se však jednat spíše neděli ráno a dopoledne. Odpolední teploty proto v neděli nevystoupí tak vysoko, maxima očekáváme spíše do 25°C. Zároveň budou s frontou spojeny drobné přeháňky, které by však dle aktuálních modelů neměly přinést více než 10 mm srážek a na některých místech opět nemusí zapršet vůbec. Přestože jde o studenou frontu, na níž se často vyskytují bouřky, zatím jejich vzniku během neděle nic nenasvědčuje.

Během začátku dalšího týdne očekáváme opět pomalé oteplování, teploty by se však měly pohybovat blízko letnímu průměru pouze s ojedinělými přeháňkami.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024