Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V jižních Čechách napršelo 60 mm za hodinu

7. 6. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 6. 2019 | ka, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V oblasti kolem Křemže napršelo minulou noc 72 mm srážek, zvedla se hladina Blanice. V jižních Čechách napršelo 60 mm za hodinu Zdroj fotografie: 123rf

Studená fronta, která  přecházela přes Česko od včerejšího odpoledne do dnešního rána, byla navázána na tlakovou níži nad Skandinávií. Rozsáhlé bouřkové systémy, které ji doprovázely, se včera nejprve objevily nad jihozápadními Čechami, kde také napršelo nejvíce. Rekordní množství srážek napadlo u Křemže, a to 72 mm, z čehož 60 mm napadlo za pouhou hodinu. Nárůsty hladin na sebe nenechaly dlouho čekat a Blanice v Podevorech záhy překročila 2. stupeň povodňové aktivity. Aktuálně je zde 1. stupeň povodňové aktivity a očekává se další pokles hladiny.

Ve večerních hodinách se pak bouřkový systém přesunul do severozápadních, středních a jihovýchodních Čech. Zde sice napadlo do 40 mm srážek, avšak i zde došlo na zvednutí hladin nad 2. stupeň povodňové aktivity, jako třeba na Botiči v Nuslích či na Kocábě ve Štěchovicích.

V časně ranních hodinách se pak rozsáhlý systém přesunul nad východní Čechy až jihozápadní Moravu. I zde místy napršelo přes 40 mm srážek a v podhůří Orlických hor dokonce 62 mm. Nakonec se srážek dočkala i severní Morava, kde déšť ustával až mezi šestou a osmou ranní.

Je překvapivé, že i přes velikost srážkového pásu se našla místa, kde nespadla téměř ani kapka, kromě Jičínska to bylo také na Tachovsku. Podobně pokud jde o bleskovou aktivitu, tak většina území Česka si jí během posledních 24 hodin užila velmi mnoho, avšak v oblasti Krušných hor, Českého lesa či na Těšínsku nebyl dle serveru lightningmaps.org zaznamenán téměř žádný blesk.

Přestože by přes Českou republiku měla v noci na pátek a v sobotu ráno přecházet další fronta, nejsou již očekávány tak výrazné srážkové úhrny ani bouřková aktivita.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024