Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

První tropické dny roku dorazily!

4. 6. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 6. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Zatím se teploty nad 30 °C dostávají jen v nížinách První tropické dny roku dorazily! Zdroj fotografie: meteocentrum.cz Letos si počasí pěkně spořádaně počkalo až na červen - dřív nám nenabídlo teploty nad 30 °C, což se v minulých letech většinou dělo už v květnu. První překonání hranice 30 °C nastalo až v neděli 2. června, i když pouze na několika málo stanicích v nejteplejších částech Čech - 30,2°C naměřili v Dobřichovicích nebo ve Stříbře. 

V pondělí byly teploty ještě o něco vyšší, tropická třicítka padla na více místech (stále však šlo o podstatně méně než polovinu území Česka) a nejvyšší teplota byla podle hlášení ČHMÚ naměřena v Řeži u Prahy, a to 31,6 °C. I když večer ještě přišla zajímavá informace z Prahy-Klementina, kde mělo být dosaženo 32,1 °C, což by znamenalo překonání zdejšího rekordu i naměření nejvyšší teploty v Česku. Jenže průběh teploty na stanici vykazuje určitou podivnost, když se teplota odpoledne dostala jen na 30 °C, kolem 17. hodiny už začala klesat a pak překvapivě kolem 18. hodiny náhle a na krátkou chvíli stoupla na 32 °C. Toto nepřirozené večerní oteplení vyvolává podezření, zda nebylo měření něčím ovlivněno. 

Každopádně teplé počasí s maximy až přes 30 °C nás doprovodí i úterkem a středou, studenou frontu s bouřkami a ochlazením předpokládáme ve čtvrtek. Překonání teplotních rekordů ovšem není moc pravděpodobné, na začátku června byly podobné teploty v minulosti už mnohokrát. Závěr týdne bude o něco chladnější, ale nepřijdeme o letní počasí.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024