Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Do Česka se vrátí vydatné srážky

26. 5. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 26. 5. 2019 | mm, meteocentrum.cz;
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Uplynulo sotva několik dní od poslední epizody s vydatnými srážkami a už se chystají další. Zajímá vás jaké úhrny můžeme očekávat? Do Česka se vrátí vydatné srážky Zdroj fotografie: photos.com

Lokální přeháňky nebo i bouřky se objeví pravděpodobně už v pondělí, ale zpočátku jich nebude příliš mnoho. To se bude měnit ve večerních hodinách, kdy srážky budou přibývat a to především na Moravu a na východ Čech. Srážkové úhrny za pondělí očekáváme většinou do 10 mm, ale místa, která trefí silnější déšť nebo dokonce bouřka mohou zaznamenat i kolem 20 mm.

Nejvíce srážek by mělo přinést úterý. Současné modelové prognózy naznačují nejvíce srážek v pásu přibližně od jižních Čech po Krkokoše. Zde by mělo během 24 hodin spadnout většinou 20 až 40 mm, ojediněle i více. Na zbytku území očekáváme srážky kolem 10 - 20 mm. Nezapomínejme však, že přesná předpověď srážkových úhrnů je při těchto situacích velmi složitá a nakonec mohou vydatné srážky zasáhnou i jiné části republiky.

Středeční srážky už by se měly většinou vměstnat do 10 mm, jen ojediněle by mohly tuto hranici překonat. V dalších dnech bude srážek dál ubývat.

Situaci budeme dál sledovat a to především s ohledem na vysoké nasycení povodí na severovýchodě ČR - především v Beskydech, Jeseníkách a Jizerských horách. Zde by i srážky, které by se jinak bez problému vsákly, mohly způsobit opětovné vzestupy hladin řek.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024