Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ve středu očekáváme intenzivní déšť

21. 5. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 5. 2019 | ka, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Tlaková níže severovýchodně od Česka přinese intenzivní srážky především do severovýchodních Čech a na Moravu. Ve středu očekáváme intenzivní déšť Zdroj fotografie: 123rf

Zatímco déšť posledních dnů byl v Česku spíše slabší a trvalejší, v úterý a středu by se tato situace měla změnit. Důvodem je pomalu se pohybující tlaková níže se středem nad naším územím, která se bude během dneška a zítřka jen velmi pomalu pohybovat směrem k severovýchodu.

V úterý by se nad Českou republikou měl déšť vyskytovat spíše ve formě intenzivních lokálních dešťových přeháněk. Ty však mohou být podle hodnot CAPE a Lifted Index  ojediněle spojeny s bouřkami a doprovodnými jevy (kroupy, silný vítr), a to zejména v Čechách a na Vysočině. Výjimkou z hlediska vytrvalosti srážek je oblast Šumavy, kde modely předpokládají trvalejší déšť i dnes. Odhaduje se tak, že např. na Horské Kvildě by mělo dnes spadnout asi 12,5 mm srážek.

Komplikovanější situace nastane ve středu, kdy se tlaková níže přesune nad jižní Polsko a po její zadní straně k nám bude proudit vlhký vzduch od severozápadu. Intenzivní déšť je dle většiny modelů očekáván již od půlnoci na severovýchodě našeho území a postupně se bude rozšiřovat nad celé Slezsko, Moravu, Vysočinu a také severní a východní Čechy. Na déšť přívalového charakteru by se měli připravit především na Jesenicku, v Rychlebských horách, od Jizerských hor přes Krkonoše po podhůří Orlických hor, místy také na Beskydsku, Olomoucku a v Javornících.

Nelze vyloučit, že přívalové deště povedou ke zvýšení hladin řek na 1. stupeň povodňové aktivity či bleskovým povodním v obcích ležících v údolích, doporučujeme proto zvýšenou opatrnost a průběžné sledování situace. Během středeční noci a čtvrtka by však srážky měly na většině našeho území ustávat a hladiny řek tak postupně opět opadnou.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024