Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Duben byl druhý nejteplejší v dějinách

20. 5. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 5. 2019 | ms, meteocentrum.cz, NOAA
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Zaostal jen za rokem 2016 Duben byl druhý nejteplejší v dějinách Zdroj fotografie: 123rf Globální teplota stále roste a letos na jaře se zase zvyšuje odchylka od normálu. V roce 2016 byly extrémně teplé měsíce, které ustanovily nové rekordy. Letošní rok jim ale šlape na paty. Březnová teplota byla druhá nejvyšší právě po březnu 2016, s tím, že k překonání rekordu chybělo 0,18 °C. A duben se také umístil na druhém místě za dubnem 2016 a ztráta činila 0,15 °C. I když to nevypadá jako mnoho, tak z hlediska celosvětového průměru jsou i setinky stupně významné.

Zvlášť teplý byl duben v Grónsku, kde už na konci měsíce došlo už k odtávání části zdejšího ledovce, což v této fázi jara není vůbec obvyklé a nikdy v historii nebylo na konci dubna už tak významné tání (i když šlo i tak jen o 3 % celé plochy levovce). Teploty byly v Grónsku rekordně vysoké. Kromě toho byly velice vysoké teploty i ve Skandinávii, na severovýchodě Ruska nebo v Číně. Studený duben naopak ohlásila Kanada. 

První třetina roku 2019 se také v historickém žebříčku umístila na druhém místě za rokem 2016. Zde stojí za zmínku, že i v tomto delším horizontu je výrazně podprůměrná Kanada, resp. v tomto případě spíše oblast hranice USA a Kanady. Rekordně vysoké teploty vykazuje v tomto období zejména Austrálie, ale také další části světa. 

Jelikož probíhající fáze El Niňo je slabá a jev navíc už je za vrcholem, tak z hlediska oceánského proudění nejsou vytvořeny předpoklady, aby byl zbytek roku a rok jako celek rekordně teplý. Pravděpodobně se letošní rok umístí z hlediska globální teploty na velmi vysokých příčkách, ale úplně první spíše nebude. Odhadujeme druhé až třetí místo. I to každopádně potvrzuje celkové výrazné oteplování klimatu.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024