Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Suchý duben? Nakonec skončil blízko průměru!

2. 5. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 5. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Závěrečné dny měsíce zažehnaly sucho Suchý duben? Nakonec skončil blízko průměru! Zdroj fotografie: 123rf Prakticky celý duben se v Česku prohlubovalo sucho, které už ohrožovalo zemědělskou produkci a hladiny řek poslalo na letní úrovně. Na konci měsíce ovšem přišly spásné srážky, které stav sucha aspoň dočasně zastavily. Pršelo na celém území a vůbec nejzajímavější déšť přišel na úplný východ území až 30. dubna - v oblasti Beskyd spadlo až 50 mm deště, stanice Mořkov naměřila 55 mm za 24 hodin. Tyto vydatné deště se ale týkaly jen malého území.

Celkově za duben a celou republiku nedosáhly úhrny srážek na úroveň normálu, ale nakonec se od něj příliš nevzdálily. Přesně spočítáno to není, avšak dle průběžných údajů bude srážkově nadprůměrný právě východ republiky, včetně např. Ostravy, kde spadlo 56 mm deště oproti průměrným 50 mm. Docela dobře si vedl i naopak západ Čech, naopak výrazně pod průměrem skončilo třeba Liberecko, kde samotné krajské město obdrželo jen polovinu běžného úhrnu.

Konec dubna tak odvrátil problémy se suchem a současné chladnější počasí působí také pozitivmě, navíc do konce týdne by ještě trochu mělo zapršet. Poslední srážky byly vesměs z trvalejšího deště a nikoliv přeháněk, takže lépe dokázaly zavlažit krajinu a vsáknout se do půdy, kde jsou nejpotřebnější. Hladiny řek se zvedly jen mírně, nicméně se dostaly aspoň na normální úroveń pro tuhle část roku a na východě republiky dokonce výrazněji nad ní. Snad květen problémy se suchem zase neprohloubí, zatím to na to naštěstí nevypadá.



První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024
Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Také druhý z víkendových dnů byl velmi studený, na západě Čech napadlo i přes 10 cm sněhu a po večerním vyjasnění nás čeká mrazivá noc.

21. 4. 2024