Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Kolik napršelo v pondělí?

29. 4. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 29. 4. 2019 | mm, meteocentrum.cz; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Pondělní den přinesl do velké části Česka vytoužený déšť. Kolik kde napadlo srážek a bude ještě pršet? Kolik napršelo v pondělí? Zdroj fotografie: 123rf

První den nového týdne přinesl srážky prakticky na celé území našeho státu. Jejich množství se ale regionálně značně lišilo.

Nejvydatněji zalito je v pásu táhnoucím se od Prahy k Broumovskému výběžku, kde za posledních 24 hodin (do pondělí 22 h) napršelo většinou 20-30 mm. Na duben se jedná o velmi vysoké číslo, na řadě míst tak mohla za jeden den spadnou polovina dlouhodobého průměru pro celý duben! Na zbytku území spadlo převážně od 5 do 20 mm/24 hodin. Výjimku tvoří jižní Čechy a část jižní a západní Moravy. Zde zůstala místa, kde za 24 hodin spadly maximálně 2 mm srážek.

Srážky v Česku ještě nekončí a tak by se vláhy mohla dočkat i další místa na jihu území, kde zatím tolik nepršelo. Uprostřed týdne bude srážek ubývat ale očekáváme lokální přeháňky. Rozsáhlejší srážky se znovu mohou objevit v pátek nebo v sobotu. Od soboty očekáváme i výrazné ochlazení s možností přízemních mrazíků. Situaci budeme sledovat a upřesňovat v předpovědích i v našem pravidelném zpravodajství.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024