Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Včera velké teplotní rozdíly, dnes teploty v Česku spíše stejnorodé

15. 4. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 4. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jihozápad Česka byl v neděli výrazně chladnější než zbytek území. Včera velké teplotní rozdíly, dnes teploty v Česku spíše stejnorodé Zdroj fotografie: 123rf.com

Teplotní pole nad Českem se včera a dnes velmi lišilo. Nedělní minimální teploty nakonec klesaly na jihozápadě Čech k -7°C, ovšem nejenom v horských oblastech, nýbrž také na Plzeňsku, Karlovarsku a Sokolovsku. Nejnižší teploty byly změřeny v obci Šindelová (Obora), na Klínovci a také na Luční boudě. Tento kontrast se projevil i na nejvyšších nedělních teplotách, které jihozápadně od osy Teplice–Praha–Brno zřídkakdy přesahovaly 8°C a na Šumavě se dokonce pohybovaly blízko nuly.

Jiná byla situace dnes. Minimální teploty se na většině území České republiky pohybovaly mezi -2 a 3°C, pouze na dolních tocích Moravy a Dyje zůstaly nad 4°C. Minima byla naměřena v Krkonoších (Bedřichov a Luční bouda) a na Šumavě (Horská Kvilda: -5,6°C).Také nejvyšší denní teploty se na většině území pohybovaly mezi 10 a 16°C s nižšími teplotami v podhorských a horských oblastech (např. 0,2°C na Luční boudě). Zcela ojediněle maximální teploty rostly až k 17°C, a např. v Plzni.

Značné nedělní rozdíly by mohly souviset s okluzní frontou, která podle britské meteorologické služby Met Office přecházela přes naše území směrem na jihozápad, až se v noci na pondělí rozpadla nad Německem. Dnes již naše území ovlivňovala především tlaková výše Katarina s centrem nad severní Skandinávií.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024