Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Noční mrazy se ještě vrátí, nejchladněji bude v úterý

13. 4. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 4. 2019 | mm, meteocentrum.cz;
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ubývání oblačnosti na přelomu týdne s sebou přinese slunečné dny, ale i velmi chladné noci. Nejmrazivější bude zřejmě úterní ráno s teplotami až k -4 °C. Noční mrazy se ještě vrátí, nejchladněji bude v úterý Zdroj fotografie: 123rf

Už v noci na neděli mohou mrazíky zasáhnout západ Čech, kde se déle udrží zmenšená oblačnost. Následující noc na pondělí očekáváme pokles teploty pod nulu na řadě míst v Česku, rtuť může spadnout i na -2 °C.

Nejmrazivější ráno by mělo být to úterní s teplotami mezi 0 °C a -4 °C, v údolích nelze vyloučit ještě větší propad teploty. K takto hlubokému poklesu dojde kvůli nahromadění optimálních podmínek - vyjasnění, slabého větru a opětovného zatečení chladného vzduchu nad naše území. Vzduch sice nebude přes den tak studený jako třeba v pátek, kdy ale bylo více oblačnosti a mnohde i foukalo. Proto páteční mrazy nezásahly celé území, ale zejména západní Čechy, kde bylo oblaků méně.

Nízké ranní teploty vydrží i ve středu a ve čtvrtek. Počet míst, kde bude mrznout se ale bude postupně snižovat. Od víkendu už (prozatím) mrazíky mimo hory nečekáme.

Při předpovědi nočních teplot pro konkrétní lokalitu je důležité znát její geografické podmínky. Pokud bydlíte v údolí, můžete očekávat nižší minima než pár set metrů dál na kopci. Rozdíl může činit klidně i několik stupňů. Studený vzduch, který je těžší než teplý, má tendenci se za jasných nocí hromadit v údolích a kotlinách.



První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024
Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Také druhý z víkendových dnů byl velmi studený, na západě Čech napadlo i přes 10 cm sněhu a po večerním vyjasnění nás čeká mrazivá noc.

21. 4. 2024