Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teploty v neděli dvacítku zdolaly, rekordy však vydržely

17. 3. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 3. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Před 7 lety bylo ještě citelně tepleji Teploty v neděli dvacítku zdolaly, rekordy však vydržely Zdroj fotografie: meteocentrum.cz O tom, že neděle bude krásně teplá a slunečná, se vědělo delší dobu dopředu. Teplot dosahujících na 20 °C jsme se pak skutečně i dočkali, letos sice ne poprvé, ale na zatím nejvíce místech. Z hodinových měření vyplynula nejvyšší teplota v Českých Budějovicích ve výši 20,6 °C. Na dalších místech v Česku bylo přes 20 °C o pár desetin. Týkalo se to zejména Polabí, ale teploty byly napříč republikou vyrovnané a dvacítka padla i na Ostravsku. Všude bylo rovněž slunečno.

K překonání rekordů ovšem nedocházelo, protože 17. března 2012 pronikl do střední Evropy ještě znatelně teplejších vzduch. V Dobřichovicích u Prahy tehdy naměřili 24 °C a na řadě dalších míst v Česku více než 22 °C. Z toho dne pochází i aktuálně platný rekord v Praze Klementinu o hodnoce 20,3 °C. Tuto neděli ale k překonání tohoto maxima moc nechybělo, méně než 1 stupeň. Neděle přinesla teplé počasí i do okolních zemí. V Maďarsku dosahovaly nedělní teploty až na 23 °C, v Srbsku už se dočkali i letních 25 °C.

Začátek nového týdne přinese výraznější ochlazení, ale už ve čtvrtek se teplé počasí opět vrátí a dvacetistupňové hodnoty na teploměru budou znovu v ohrožení. Jelikož už se dostaneme do poslední třetiny března, nejedná se už o žádný nebývalý exrém, i když počasí je to přece jen velmi nadprůměrné. Typické denní teploty se v této části března pohybují kolem +10 až +12 °C.



Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Příliv teplého vzduchu v minulých týdne překonával rekordy opravdu výrazně. Počasí ve velké části Evropy - tedy nejen u nás - připomínalo místy spíše červenec.

16. 4. 2024
Kde bude v příštích dnech sněžit?

Kde bude v příštích dnech sněžit?

Ochlazení je v těchto dnech velice výrazné, očekáváme nyní přeháňky, ale do nižších poloh sněžení už nezavítá. Studené počasí vydrží zhruba do víkendu, pravděpodobně v neděli k nám začne pronikat už zase teplejší vzduch.

15. 4. 2024