Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Deště a tání sněhu zvedaly hladiny našich řek

16. 3. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 3. 2019 | mm, meteocentrum.cz, ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Srážkově vydatné počasí posledních dní zásobuje řeky velkým množstvím vody. K tomu se přidává tání sněhu v horských polohách, kde se ho letos nashromáždilo opravdu velké množství. Na několika místech došlo i k překročení 2. stupně povodňové aktivity. Deště a tání sněhu zvedaly hladiny našich řek Zdroj fotografie: 123rf.com Po sušším závěru února se střední Evropa dostala do výrazného západního proudění, ve kterém postupují jednotlivé frontální systémy se srážkami. Navíc je počasí poměrně teplé a větrné, což představuje ideální kombinaci pro tání sněhu ve vyšších polohách a na horách. Horské polohy byly během zimy velmi dobře zásobeny sněhem, i v současnosti leží podle údajů ČHMÚ v nejvyších polohách Šumavy kolem 2 metrů sněhu.

Právě uvedené faktory přispěly k výraznému vzestupu hladin řek během dnešního dne. V podhůří Šumavy vystoupila na 2. stupeň povodňové aktivity horní Otava v Rejštejně a v Sušici spolu s Vltavou v Českém Krumlově. V Krumlově dokonce chybělo jen necelých 5 cm k dosažení 3. stupně! Mimo jižní Čechy se na 2. stupeň dostala i Sázava v Sázavě, ale zde již došlo k poklesu na stupeň první.

Kromě stupňů povodňové aktivity můžeme výjimečnost hydrologické situace vyjádřit pomocí tzv. N-letých průtoků. N-leté průtoky nám říkají, po jak dlouhé době se v dlouhodobém průměru takto vysoké průtoky vyskytují. Například Otava v Sušici dnes zaznamenala průtok 119 m3/s, což je o něco více než hodnota 1-letého průtoku, ale stále hluboko pod úrovní průtoku 5-letého.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024