Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Hřebeny Krkonoš stále pokrývá víc než dva metry sněhu

21. 2. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 2. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Vrchol letošní sněhové pokrývky ale mají už za sebou Hřebeny Krkonoš stále pokrývá víc než dva metry sněhu Zdroj fotografie: 123rf Sněhově úžasně bohatý leden, zejména tedy jeho první dvě třetiny, přinesly na české hory po několika let velké přívaly sněhu. Pokud by tempo přibývání sněhové pokrývky v nejvyšších horských oblastech vydrželo, mluvili bychom asi nyní o řadě rekordů. Jenže nevydrželo. Únor je poměně dost suchý a také docela teplý. Sněhu tak i na horách ubývá a pomalým tempem se snižuje i výška sněhu v nejvyšších polohách. 

Na hřebenu Krkonoš je na tom stále sněhově nejlépe Labská Bouda, kde nyní leží 222 centimetrů. Není to o moc méně než bylo 29. ledna, kdy sněhová pokrývka dosáhla letošního vrcholu na metě 235 cm. Nedávné velmi teplé dny na ty nejvyšší polohy hor příliš nedosáhly. Sníh je ale poměrně těžký, takže tát bude dlouho i při výraznějším jarním oteplení. Běžkaři mají na hřebenech Krkonoš na dlouhé týdny dopředu jistotu, že sněhu bude dost. Letos se půjde asi sklouznout i na začátku května.

Ostatní hory jsou na tom sněhově také dobře, ale přece jen s klesající nadmořskou výškou sněhu dost podstatně ubývá. Kolem 190 cm mají nejvyšší partie Šumavy, 144 cm je na Lysé hoře v Beskydech, 116 cm na Šeráku v Jeseníkách, nejvyšší vrcholy Krušných hor mají kolem 150 cm sněhu. Ve výškách okolo 800 metrů, které zajímají většinu lyžařů i běžkařů, najdeme nyní kolem půl metru přírodního sněhu. Zejména tyto oblasti budou v příštím týdnu pod velkým tlakem dalšího oteplení. Sjezdovky díky umělému sněhu nabudou zatím v ohrožení, ale běžkaři by si měli pospíšit a do hor vyrazit nejpozději v příštím týdnu...



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024