Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Po krátkém ochlazení bude příští týden zase jarní

20. 2. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 2. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Snížení teplot očekáváme hlavně na východě republiky. Po krátkém ochlazení bude příští týden zase jarní Zdroj fotografie: meteocentrum.cz Uplynulé jarní dny nás trochu namlsaly, ale ještě je únor a neměli bychom zapomínat, že zimní období neskončilo. Nyní se to částečně projeví na východě území, kam v pátek pronikne od severu studený vzduch. Naše republika bude jen částečně zasažena severním prouděním, hlavní studená vzduchová hmota bude putovat přes Pobaltí a Ukrajinu směrem do Maďarska a Rumunska nad Balkán, a pak až do Řecka. Do všech těchto zemí přinese sníh a mráz, i když do Řecka asi ne až na pláže. 

Česko bude zasaženo jen okrajově. Snížení teplot zaznamenáme už v pátek během dne, resp. odpoledne se začne od severozápadu rychle ochlazovat. Na jihozápadě Čech ještě čekáme kolem poledne teploty až 10 °C, na severovýchodě bude dopoledne +5 °C odpoledne se už kolem 16. hodiny ochladí k nule a večer začne mrznout. Zpočátku dešťové přeháňky se změní ve sněhové a pak ustanou. Ochlazení se tedy projeví především v Moravskoslezském kraji, kde asi v sobotu klesnou teploty po ránu asi k -7 °C a přes den se dosatnou maximálně k nule. Na jihozápadě Čech, kde bude vliv ochlazení nejmenší, čekáme v sobotu zhruba +5 °C.

Od neděle se začne zase rychle vracet jarní počasí, současně bude ubývat oblačnosti a převažovat slunce na obloze. Maximální teploty se pod sílícím, sluncem budou rychle zvedat, takže v neděli už vystoupí na 6/10 °C. A v první polovině příštího týdne se jim bude dařit ještě víc, většina modelů se shoduje na obnove slunečného stabilního počasí s maximálními teplotami mezi +10 a +15 °C. Únor bude už na svém konci, takže to nebude nic mimořádného. Jaro propukává jen o trochu dřív.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024