Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teplé počasí je u konce, lámalo i rekordy

19. 2. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 2. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
I v pondělí ale pokračovala lokální inverze na Litoměřicku Teplé počasí je u konce, lámalo i rekordy Zdroj fotografie: meteocentrum.cz Čtyři dny po sobě překročila nejvyšší naměřená teplota v Česku hranici 15 °C, což je na polovinu února poměrně nezvyklé. Od pátku do pondělí převažovala jasná obloha, a ranní teploty klesaly většinou pod nulu, zatímco během dne je sluneční paprsky dokázaly hnát do jarních výšin. Nakonec nejteplejší byla neděle s naměřenými 17,3 °C v Neumětelích, ale další dny moc nezaostávaly, když v pondělí bylo v Hejnici na Liberecko 16,8 °C a předtím v sobotu v Městě Albrechtice rovných 17 °C.

Docházelo k překonání rekordů pro tyto oblasti. Ale ne všude - v některých částech republiky se projevovaly lokální inverze, při nichž teplota zůstávala mnohem níže. Unikátem se stala oblast Litoměřic, kde na stanici Doksany v neděli i v pondělí zůstávaly teploty pod inverzí jen kolem nuly! Z těchto důvodů nebyl překonán ani rekord v Praze-Klementinu, kde v pondělí teplota vystoupila maximálně na 11 °C a v předchozích dnech nebyla výrazně vyšší. Na druhou stranu byly na některých místech rekordy překonány naopak dost výrazně, i o více než 3 °C. Rekord padl i třeba v Českých Budějovicích s délkou měření 135 let, v neděli zde bylo rovných 16°C.

Synoptická situace minulých dní byla dost zajímavá v tom, že se mohutná tlaková výše vytvořila v polovině února, což je doba, kdy začíná mít slunce dostatečnou sílu, aby z větší části prorazilo inverze a dokázalo vzduch aspoň přes den prohřát. Kdyby taková situace nastala třeba o dva týdny dříve, většina Česka by byla v chladu pod inverzí. Kdy nastala později, neřešili bychom teploty kolem nuly na Litoměřicku a teplo by bylo všude. Teď to ale vyšlo na hranici těchto dvou případů. 

V zimě jsou teplotní rekordy obvykle spojeny s věrným, oblačným až deštivým počasím, tedy s vlhkým oceánským prouděním. Tlakové výše přináší teplé počasí do střední Evropy obvykle až od března. Tohle byla tedy dost výjimka, kdy tlaková výše umožnila jasnou oblohu na většině území a vysoké teploty už takhle brzy, ještě vyloženě v zimním období.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024