Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Celodenní mrazy se zatím nevrátí

17. 2. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 2. 2019 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
S mírným poklesem teplot ale počítat musíme. Celodenní mrazy se zatím nevrátí Zdroj fotografie: 123rf

Vliv tlakové výše Dorit už postupně končí a v úterý odpoledne nás místo toho čeká průchod studené fronty. Ochlazení za ní sice bude jen mírné, ale vytratí se zcela slunečné počasí i rekordně vysoké teploty. Další fronta projde přes naše území ve čtvrtek a poté se opět začne na scénu dostávat tlaková výše slibující teplo a slunečno.

Pondělní a zpočátku i úterý budou ještě pokračovat ve stejném rázu jako poslední dny. Převládat tedy bude jasno až polojasno, které bude jen místy narušeno mlhami nebo nízkou oblačností, vyskytující se většinou jen v ranních a dopoledních hodinách. Teprve v úterý odpoledne začne od severozápadu přibývat frontální oblačnosti, ze které mohou místy (hlavně na severozápadě) vypadávat dešťové přeháňky. Teploty to ale příliš neovlivní a v obou dnech proto stále budou mezi 8 a 12 °C.

Od středy do pátku by se už měl úterní průchod studené fronty projevit i na teplotách, ale stále počítáme, že bude příjemných 5 až 10 °C. Oblačnosti bude v těchto dnech spíše více (oblačno až zataženo), ale zatímco středa bude až na výjimky beze srážek, tak ve čtvrtek čekáme na většině území občasný déšť (na horách sníh), který pak nejspíš přetrvá až do pátečního rána. Páteční odpoledne se zatím jeví jako čas, kdy by mělo pomalu ubývat i oblačnosti.

O víkendu se k nám začne od západu nasouvat tlaková výše, takže očekáváme absenci srážek, menší oblačnost a postupně zase i vyšší teploty. Sobota nejspíš nabídne stále něco kolem 5 až 10 °C, ale v neděli  už čekáme denní maxima kolem 10 °C.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024