Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teploty lokálně velmi zajímavé

16. 2. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 2. 2019 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
To, jestli svítí slunce, nebo jestli přetrvá nízká oblačnost, má na ně velký vliv. Teploty lokálně velmi zajímavé Zdroj fotografie: 123rf

Na aktuální dny jsme v předpovědích slibovali slunečné a velmi teplé počasí. V některých místech se ale tento rámcový scénář nevyplnil kvůli delšímu výskytu nízké oblačnosti, která kromě absence příjemných slunečních paprsků vede i na snížení teplot oproti předpovídaným. Tuto možnost jsme uváděli v komentáři meteorologa (pod hodinovou předpovědí), ale ze samotné hodinové předpovědi patrná nebyla, neboť jde o jev, který se v lokálních detailech předpovídat nedá. Pojďme se nyní podívat na pár příkladů toho, jak teploty za takto lehce komplikovanější situace mohou vypadat.

V nížinách, kde po většinu dne vládlo slunečno, stoupaly denní teploty velmi vysoko. V pátek bylo například na sedmi místech přes 15 °C a v sobotu se na stanici Město Albrechtice – Žáry v okrese Bruntál teplota dokonce dotkla úžasných 17 °C! Padaly i některé teplotní rekordy pro daný den – konkrétně v pátek byl nový rekord zapsán asi na 20 % stanic.

V místech, kde po většinu dne přetrvávala nízká oblačnost, byla situace úplně jiná. V pátek mezi taková místa patřil severovýchod Čech, v sobotu zase oblast severozápadně od Prahy (Poohří). V Hradci Králové třeba v pátek nevysvitlo slunce vůbec a maximální denní teplota (2 °C) zde byla jen o pár stupňů vyšší než teplota ráno. Příkladem stanice s výskytem nízké oblačnosti během sobotního dne jsou Doksany, kde se ale kolem 16:00 slunce přece jen na chvíli objevilo a teplota proto od rána asi o 5 °C popolezla (ráno -3 °C, odpoledne +2 °C). I tak je to ale proti lokalitám s teplotami bohatě přes 15 °C dost bída.

Zajímavá situace panuje také na horách. Ty samozřejmě pod nízkou oblačností neleží, ale je na nich krásně patrná teplotní inverze (růst teploty s výškou), která je vlastně původcem tvorby nízké oblačnosti. V noci je zde teplota vyšší než v nížinách (kolem 5 °C) a i přes den se pak docela prohřívají (rozhodně více než nížiny s nízkou oblačností). Ne zase však tak moc jako v nížinách (asi na 10 °C), protože síla inverze během dne polevuje.



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024