Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V úterý překvapilo intenzivní sněžení

12. 2. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 2. 2019 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jeho trvání ale nebylo příliš dlouhé. V úterý překvapilo intenzivní sněžení Zdroj fotografie: 123rf.com

Počasí úterního dne bylo do jisté míry překvapujícím. Očekávali jsme sice nižší teploty, silnější vítr, velkou oblačnost a místní občasné sněžení, ale předpokládali jsme spíše menší intenzitu srážek.

Sněžení se podle předpovědi vyskytovalo hlavně na jihozápadě republiky (2/3 území) a opravdu bylo všude jen celkem krátkodobé. I za tento krátký čas ovšem stihlo lokálně napadnout poměrně velké množství sněhu – přes 1 cm za hodinu! Nejvíce se sníh sypal v Krkonoších, Krušných horách, a dále v pásech od Turnova přes Pardubice a Hradec směrem na Brno a od Plzně směrem do Novohradských hor.

V nížinách se díky teplotám povrchu nad nulou sníh příliš dlouho nedržel a na zemi tedy překážkou nebyl. Komplikací bylo ale to, že snižoval dohlednost, což mohlo být umocněné ještě i silnějším větrem při jízdě na severozápad (proti jeho směru). Vítr sám také působil zhoršené podmínky pro řidiče, neboť jeho poryvy činily vozidla hůře ovladatelnými. Příliš příjemný nebyl ani pro pěší, neboť snižoval pocitovou teplotu vzduchu a dosažení tepelného komfortu mohlo být obtížnější.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024