Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Konečně teplotně normální měsíc!

11. 2. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 2. 2019 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Leden 2019 byl jen o 0,2 °C teplejší než normál. Konečně teplotně normální měsíc! Zdroj fotografie: 123rf.com

Po šňůře devíti teplotně velmi nadprůměrných měsíců (s odchylkou od dlouhodobého průměru +1,4 °C a více) přišel konečně jeden normální! Průměrná teplota byla letos v lednu -1,8 °C, díky čemuž byl tento měsíc naprosto srovnatelný s normálem 1981 – 2010, jehož hodnota činí -2,0 °C.
Jako drobnou zajímavost uveďme, že teplota letošní ledna byla v absolutní hodnotě stejná jako toho loňského – jen ovšem měla opačné znaménko (leden 2018: +1,8 °C).

První polovina letošního ledna byla ještě většinou mírně nadprůměrná, i když teploty v jednotlivých dnech docela kolísaly. Výrazně chladné počasí panovalo až od 19. do 25. ledna, kdy byly občas teploty i více než 4 °C pod normálem. Úplně nejchladněji bylo 19. 1. na stanici Kvilda-Perla, Jezerní slať, kde teplota klesla na -32,4 °C, a nejvyšší teplota byla naměřena 17. 1. v Dyjákovicích, a to 11,4 °C.

Srážkově byl leden 2019 nadprůměrný, což je vlastně při aktuální převaze suchých měsíců také veskrze pozitivní zpráva. Napršelo nebo nasněžilo 136 % normálu, přičemž srážkově bohatší byla první polovina ledna. Dostatek srážek byl patrný také z výšky sněhové pokrývky, která na horách úctyhodně rostla a na dvou místech dokonce překonala hranici dvou metrů: Labská bouda až 235 cm, Lysá hora až 225 cm.

Únor se zatím tváří, že by také mohl skončit jako přibližně teplotně průměrný měsíc. Uvidíme ale, jak s tímto odhadem zamává chystané oteplení ve druhé polovině tohoto týdne. Srážkově se únor očekává srovnatelný s normálem.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024