Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Druhá půlka týdne bude slunečná, o víkendu už 12 °C

11. 2. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 2. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty budou vysoké jen po poledni,noci zůstanou i mrazivé. Druhá půlka týdne bude slunečná, o víkendu už 12 °C Zdroj fotografie: 123rf Začátek nového týdne sice přináší trochu horší počasí s ochalzením, ale to se stane jen krátkou epizodou. Už od středy se začne nad střední Evropu nasouvat tlaková výše od západu a zdá se, že tento tlakový útvar bude hodně stabilní. Pro naše počasí to znamená jasnou zprávu - žádné srážky a naopak převážně jasná až polojasná obloha. V zimě sice v podobných situací někdy vzniká nízká inverzní oblačnost, ale v půlce února už má slunce větší sílu a mělo by ji rozpustit.

Přepokládáme, že ve středu se ještě oblačnost úplně nerotzrhá a teploty vystoupí zatím na 3/7 °C. O jarním počasí půjde mluvit od čtvrtka, kdy se zřejmě už dočkáme převažujícího slunce a denní teploty budou dál pomalu růst - ve čtvrtek do 8 °C, v pátek 9 °C, v sobotu už do 11 °C a podle aktuálního výhledu by v neděli měly denní teploty vystoupily až na 8/12 °C Přesná výše maximálních teplot se však přece jen může změnit. Modely se ještě trochu liší a podle některých by mohlo být o víkendu dokonce až 14 °C, zatímco jiné drží předpověd teplot pod 10 °C. Současně je třeba říci, že díky vyjasnění budou noci stále studené s teplotami klesajícími nadále pod bod mrazu.

Mohutnost tlakové výše by měla podporovat stabilitu tohohle počasí, takže slunečná obloha se dá čekat na začátku příštího týdne a k tomu by teploty měly navázat na víkend. Držíme se očekávání maximálních teplot do 12 °C aspoň pro pondělí a úterý příštího týdne. Tyhle teploty, jako i v předchozích dnech, je však třeba vnímat jako maximální denní, které budou jen krátkou dobu po poledni. Ráno stále čekáme mrazíky a k večeru zase rychlé ochlazování - přece jen je stále teprve únor.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024