Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V pondělí vítr a ochlazení, pak příští týden nabídne předjaří

9. 2. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 2. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na horách zase bude sněžit, v nižších polohách už pokrývku spíše nečekáme. V pondělí vítr a ochlazení, pak příští týden nabídne předjaří Zdroj fotografie: 123rf V teplém vzduchu stoupají víkendové teploty až k +10 °C a občas vykoukne i slunce. Na první polovinu února docela velkorysé počasí pro milovníky jara. Již v noci na pondělí bude přecházet studená fronta, která se pak projeví i během pondělí velmi silným západním větrem, na který je vydána i výstraha. Vítr může zkomplikovat život hlavně v západní polovině Čech, platnost výstrahy se týká i Moravskoslezského a Zlínského kraje. Současně se objeví i déšť postupně přecházející ve sněžení. Pondělní denní teploty už vystoupí nanejvýš na 2/6 °C.

Úterý pak nabídme proměnlivou oblačnost, místní sněhové přeháňky a maxima jen 0/4 °C. Na horách opět během tohoto ochlazení připadne sníh, v nižších polohách jak vidno teploty už zůstanou v denních hodinách nad nulou, takže sníh sice může padat, ale těžko se udrží. V úterý bude propad chladného vzduchu vrcholit. Od středy začne nad střední Evropou působit oblast vysokého tlaku vzduchu. Ta by měla přinést postupné vyjasnění a oteplování.

V rychlosti a síle oteplování se modely ještě trochu liší. Již ve středu by se každopádně měl uklidnit vítr a oblačnosti bude ubývat, takže se začne prosazovat slunce. Teploty se už na středu ukazují do rozmezí +3/+7 °C a v dalších dnech je modely posouvají k +10 °C. Mohly by to být tedy ve druhé polovině příštího týdne už pěkné předjarní dny, s téměř celodenním sluncem. Noční teploty při vyjasnění stále budou mít tendenci klesat i pod nulu. Sílící únorové slunce se však zaručí, že přes den už se vcelku ohřejeme.

Zatím se jako slunečný a teplý jeví i příští víkend. Pokud vyjdou ty nejoptimističtější varianty, mohli bychom se dočkat už i +15 °C. Pravděpodobnějších je těch +10 °C, předpovědi budou v nejbližších dnech samozřejmě upřesňovány.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024