Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Víkend přinese oteplení až k +10 °C

6. 2. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 2. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Bude ale větší oblačnost a občas i srážky Víkend přinese oteplení až k +10 °C Zdroj fotografie: 123rf Po několika dnech, kdy převážně zasněžené Česko eviduje poměrně silné noční mrazy, se k nám chystá výraznější oteplení. Projevuje se vlastně už ve čtvrtek, kdy se teploty poprvé v tomto týdnu odvážněji odpoutají od bodu mrazu směrem nahoru. V jižní části republiky mají místy dosáhnout až na +5 °C. V pátek se na jihu Moravy mohou dočkat až +8 °C, většina území se bude muset spokojit s rozmezím +2/+6 °C. Teploty se lokálně budou citelně lišit v závislosti na rychlosti rozpuštění stávající místní inverzní vrstvy.  V noci ze čtvrtka na pátek se v Čechách místy objeví i sněžení postupně přecházející v déšť.

Naplno se oteplení ukáže o víkendových dnech. V teplém sektoru tlakové níže čekáme spíše velkou oblačnost a i možné slabší dešťové srážky, nicméně denní teploty se budou v sobotu sunout maximálně až na +9 °C a v neděli ještě o ždibec víc na +10 °C. Obleva tak dorazí i na hory. Celkový dojem z oteplení bude pokažen čerstvějším až silným jihozápadním větrem. Poměrně vysoké budou i noční teploty. Není to ale na únor nic neobvyklého, v minulých letech byly v této části zimy i vyšší teploty. 

A hned zkraje příštho týdne očekáváme naopak přechod studené fronty s výrazném ochlazením. Maxima v pondělí už vystoupí pouze do +6 °C a v úterý pak jen na +0/+4 °C, to s doprovodem v úterý už výhradně sněhových přeháněk. Jak dlouho se toto ochlazení následně udrží, je ještě nejisté. Každopádně by však mělo doplnit sněhovou pokrývku, která na horách odtaje během víkendu.



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024