Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Mrazivé noci a rána pokračují

22. 1. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 1. 2019 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Pod nulou je ale i přes den. Mrazivé noci a rána pokračují Zdroj fotografie: 123rf.com

Do České republiky zavítala pravá zima. Už od pátku jsou ranní minima na celém území záporná a nyní se v průměru pohybují dokonce jen kolem -10 °C! V sobotu ráno činil celorepublikový průměr zhruba -9 °C, v úterý ráno to bylo asi -11 °C. Zcela nejchladnějšími místy zůstávají šumavské mrazové kotliny, kde teploty přes noc padají i pod -20 °C. Prvenství ovšem v obou zmíněných dnech obsadila stanice Kvilda-Perla, Jezerní slať s -32,4 °C v sobotu a -29,2 °C v úterý.

Mrazivé počasí bude ještě pokračovat a to nejen v noci, ale i ve dne, kdy čekáme minimálně do pátku teploty kolem -3 °C. Jak hluboko budou klesat ranní minima, nelze s jistotou určit, ale nejnižší budou v místech se sněhovou pokrývkou a malou oblačností v nočních hodinách.

Před mrazy byla dokonce vydána i výstraha, která platí pro Vysočinu, Moravskoslezský a Olomoucký kraj. V těchto místech se očekává pokles teplot až pod -12 °C!

Co by ale mělo platit pro všechny: Je potřeba dobře se oblékat (raději více vrstev), nezdržovat se na mraze bez pohybu příliš dlouho, pít teplé nápoje a dostatečně jíst. Alkohol se může hodit na rychlé nastartování organismu a chvilkové ohřátí, ale rozhodně není možné nahradit jím teplé oblečení. Při opilosti navíc všechny smysly hůře pracují a člověk si tedy vůbec nemusí všimnout toho, že se podchlazuje.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024