Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Neděle na srážky nejbohatší z celého týdne

12. 1. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 1. 2019 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V nížinách ale bude převládat déšť. Neděle na srážky nejbohatší z celého týdne Zdroj fotografie: 123rf

Aktuální týden patří mezi ty srážkově vydatné. Oblačnost je stále velká a během pracovní části týdne už napadlo téměř 20 mm srážek při průměrování přes plochu České republiky. Tyto srážky byly četně sněhové (dokonce i v nížinách) a většina území se proto může radovat z bílé pokrývky. Hory se dokonce pyšní peřinou o výšce bohatě přes metr a lokálně tato vrstva dosahuje tloušťky téměř dva metry!

Srážkově ještě bohatší bude ale neděle, kdy očekáváme, že v průměru napadne asi polovina množství vody, které napadlo od pondělí do pátku. V nížinách budou srážky dešťové, nad 600 m, v Čechách později až 900 m sněhové. Na horách budou díky vlivu návětří srážky intenzivnější a přisněžit může až 25 cm dalšího nového sněhu! Je možné, že na některých horských vrcholcích bude pokořena hranice dvou metrů sněhu.

Srážky pak budou pokračovat i v pondělí, ale díky klesajícím teplotám budou i v nížinách přecházet do sněžení. Nepříjemnější bude ale spíš to, že se bude četně tvořit náledí nebo zmrazky a všechny původně mokré povrchy budou kluzké.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024