Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ať už v noci nebo ve dne, teplota se téměř nehne

11. 1. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 1. 2019 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Denní maxima a minima se od sebe nyní liší maximálně o pár stupňů. Ať už v noci nebo ve dne, teplota se téměř nehne Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

Teploty v České republice jsou nyní poměrně stálé a dokonce více závisí na průchodech front a změnách směru proudění než na tom, jestli je den nebo noc. Důvodem je velká oblačnost, kvůli které se přes den povrch od slunce tolik neprohřívá a v noci zase tolik tepla neztrácí.

Hezkým příkladem za všechny dny je třeba čtvrtek. V místech, kde slunce přes mraky vůbec nevysvitlo, byla teplota o první půlnoci prakticky stejná jako v poledne a brzké odpoledne a teprve později odpoledne začala klesat (a to třeba až o 5 °C), protože se po dlouhé době výrazněji protrhala oblačnost. Místy se ale pár slunečních paprsků objevilo i přes den a pak bylo na hodinku nebo na dvě o stupeň až dva tepleji.

Obecně jsou ale nyní rozdíly mezi minimálními a maximálními teplotami v daný den opravdu jen pár stupňů a někdy dokonce mohou být teploty v poledne nižší než večer (pátek 11. 1.) nebo ranní teploty vyšší než v poledne (nejspíš pondělí 14. 1.). A protože se méně oblačné počasí v nejbližším týdnu nechystá, zůstane to tak i nadále.

Výhodou tohoto počasí je to, že nemusíme tolik přemýšlet, co si na sebe obléct, když budeme venku v různé denní doby. Také máme jistotu, že nepřijdou extrémní mrazy.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024