Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na víkend se oteplí

10. 1. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 1. 2019 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty porostou dokonce i v noci z pátku na sobotu. Na víkend se oteplí Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

Příliv studeného vzduchu na naše území bude brzy ukončen. V pátek bude přes Českou republiku od západu procházet teplá fronta, která bude dokonce tak silná, že se bude oteplovat i během nočních hodin, což rozhodně není běžné! Teploty pak zůstanou vyšší během celého víkendu, ale nepříjemné bude pokračující větší množství srážek, u kterých navíc v nížinách dojde z přechodu sněžení do deště.

Oblačnost bude ve všech dnech velká a budeme rádi, když alespoň občas zahlédneme sluníčko. Největší šanci má v pátek dopoledne před příchodem fronty. Srážky se pak díky jejímu vlivu začnou objevovat v pátek kolem poledne na severozápadě Čech a postupovat budou napříč celým územím až na východ Moravy a Slezska.

V sobotu přes den čekáme jen místní přeháňky, ale večer se k nám opět od severozápadu dostane další pásmo srážek, které do nedělního rána postihne celou republiku. Na srážky velmi bohatá pak bude i samotná neděle, kdy se budou s kratšími či trochu delšími pauzami srážky vyskytovat po celý den.

A jak to tedy konkrétně bude s předestřenými vyššími teplotami? V pátek v době běžného výskytu denních maxim (14. - 15. hodina) se ještě budou pohybovat mezi -4 a 0 °C, ale během pozdějších hodin budou stoupat a v noci proto bude zhruba o 2 až 3 stupně tepleji. Sobotní denní teploty pak čekáme většinou nad nulou mezi 0 a 4 °C (z čehož plynou srážky v podobě deště v polohách zhruba do 500 m) a v neděli dokonce mezi 2 a 6 °C (sněžení až nad 700 m).



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024