Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Příští dny přinesou hodně srážek, na horách sněžení

6. 1. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 1. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V nižších polohách se bude podoba srážek střídat Příští dny přinesou hodně srážek, na horách sněžení Zdroj fotografie: 123rf.com Minulý rok byl velmi suchý, ten letošní začíná zatím jako srážkově dost bohatý. Už v minulých dnech se z oblohy střídavě sněžilo a pršelo dost často, na horách šlo výhradně o sněžení. A meteorologická situace je nastavena tak, že nejméně další týden a spíš i déle bude pokračovat svižné severozápadní proudění, které je v zimě tradičně bohaté na srážky. A ty v lednu bývají při tomto proudění v na horách prakticky téměř pořád sněhové, v nižších polohách dochází k jejich střídání podle toho, jak teplý vzduch momentálně přichází.

Velké množství srážek čekáme už teď v úterý a ve středu, pak zase další od pátku a nejvíce někdy v neděli a pondělní příštího týdne. V úterý by při teplotách až +5 °C mělo jít v nížinách o déšť, ve středu už čekáme sněžení zase všude, a jelikož i v nížinách budou teploty maximálně do +3 °C. Čtvrtek bude s teplotami kolem nuly asi beze srážek. Od pátku dál je zatím těžké přesně určit, ve kterých dnech bude srážek víc a ve kterých méně, ale obecně jich bude dost, celkový ráz počasí se moc nezmění.

Teplotně se nacházíme a dalších asi 10 dní budeme nacházet stále poblíž normálu pro první polovinu ledna. Nižší polohy budou balancovat někde kolem bodu mrazu, ale přes den spíše nad ním, tedy nejčastěji někde mezi 0 a +5 °C. Na horách stále pod nulou. Když se takový typ počasí v zimě nastaví, může trvat docela dlouho. Klidně třeba do konce ledna. Na horách bude během té doby kvapem přibývat sněhu, v nížinách si ho užijí vždycky jen na chvíli v malém množství. Ona takhle nějak typická česká zima vlastně vypadá.



První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024
Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Také druhý z víkendových dnů byl velmi studený, na západě Čech napadlo i přes 10 cm sněhu a po večerním vyjasnění nás čeká mrazivá noc.

21. 4. 2024