Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Většina Česka pod sněhem, v Krkonoších je ho už metr a půl

4. 1. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 1. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na horách dál sněží Většina Česka pod sněhem, v Krkonoších je ho už metr a půl Zdroj fotografie: 123rf Poslední chladné dny a občasné srážky dokázaly přinést bílou pokrývku do celých Čech, včetně nejteplejších oblastí jako je Polabí nebo Praha. Nešlo sice o víc než jednotky centimetrů, často spíš jen poprašek, ale na zimní atmosféru to stačí. V pátek ráno ležel sníh na celém území kromě jižní Moravy a částěčna Hané. V Čechách všude. Během pátku odpoledne pak přišlo sněžení i do nížin na Moravě. Současně však začal sníh v nížinách na severozápadě Čech odtávat v souvislosti s oteplením.

Teploty posledních týdnů jsou na zimní poměry přiměřené, a tak už od středních polohách je sněhu poměrně dost. Horské oblasti si nemohou už vůbec stěžovat - na hřebenu Krknoš už máme kolem 150 cm sněhu, jen o něco málo méně leží na nejvyšších vrcholcích Jeseníků či Beskyd. Přes půl metru najdeme i v Jizerských horách, Orlických horách, na Šumavě a také v Krušných horách. Na české poměry je to na začátku ledna tak akorát.

A sněhové vyhlídky jsou na horách dál velmi příznivé - sobotní oteplení zvýší teploty nad nulu jen v nižších polohách v Čechách, ale ve výškách nad 600 metrů by neměl být sníh nijak ohrožen. Krátké oteplení těsně nad bod mrazu na pár hodin není pro sněhovou pokrývku problém. V noci na sobotu bude na horách navíc ještě sněžit. V příštím týdnu očekáváme, že se teploty v nižších polohách ustálí slabě nad nulou či blízko nuly, ale na horách bude mrznout. A v půlce týdne přijde další sněžení.

Kdo se tedy chystá v příštích týdnech do hor, tak už v polohách nad 600 metrů se může spolehnout na dostatek přírodního sněhu. Pokud se nestane nic mimořádného, tak minimálně do konce ledna.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024