Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Příští týden zimní, na horách napadne sníh

8. 12. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 12. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Sněžení lze čekat i v nižších polohách Příští týden zimní, na horách napadne sníh Zdroj fotografie: 123rf Tento víkend nabízí na prosincové poměr teplé počasí, i když vinou čerstvého větru není pobyt venku příliš příjemný. V dalších dnech se ovšem k tomu bude výraznějším způsobem ochlazovat. Posledním relativně teplejším dnem bude neděle, která přinese maximální teploty 5/9 °C, ale s pokračujícím větrem a občasným deštěm, přičemž v nejvyšších horských polohách budou srážky sněhové. 

S příchodem nového týdne se ocitneme pod studeným severním prouděním, které se postará o snížení teplot, v pondělí se maxima dostanou na +1/+5 °C. Při pokračujícím čerstvém větru to pocitově bude docela nepříjemné, navíc budou pokračovat přeháňky. Jejich forma se stane sněhovou i v nižších polohách, na horách se vyskytne vydatnější sněžení a při teplotách pod nulou se začne vytvářet sněhová pokrývka. 

Další pracovní dny příštího týdne se ponesou v podobném duchu, přičemž však teploty budou postupně čím dál nižší. V úterý očekáváme větší množství sněhových srážek a už ve výškách nad 400 metrů nad mořem se bude vytvářet vydatnější sněhová pokrývka. Na horách půjde klidně o 10 cm nového sněhu. V nížinách se teploty ještě udrží nad nulou. Ve středu srážky ustanou, občas se může objevit i slunce a teploty v nížinách stále vyšplhají těsně nad nulu. V noci na čtvrtek přijde výraznější pokles teplot do hlubokého mrazu. Čtvrteční teploty díky tomu zůstanou už na většině území pod nulou, přestože je velká šance na slunečné počasí.

Závěr příštího týdne je zatím trochu nejasnější. Ve hře je zatím jak pokračování studeného počasí, ba dokonce i zesílení mrazů, ovšem malinko pravděpodobnější je, že přijde od západu nějaký frontální systém se srážkami a se zvýšením teplot. Modely se ale zatím rozchází a výhled bude třeba upřesnit.



Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Chladné počasí vyvrcholí o nadcházejícím víkendu, ale oteplování v průběhu příštího týdne bude jen velmi pozvolné. Na konci měsíce se snad dostaneme k denním teplotám poblíž 20 °C

18. 4. 2024
Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Příliv teplého vzduchu v minulých týdnech překonával rekordy opravdu výrazně. Počasí ve velké části Evropy - tedy nejen u nás - připomínalo místy spíše červenec.

16. 4. 2024