Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Před námi teplejší deštivé dny, příští týden ale mráz

4. 12. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 12. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Mikulášové a čerti však nezmoknou Před námi teplejší deštivé dny, příští týden ale mráz Zdroj fotografie: 123rf Úvod prosince se nesl ve znamení oteplení a deště, v čemž budou příští dny více méně pokračovat. S výjímkou středy, která nabídne dočasné vyjasnění oblohy a snížení teplot. Maxima čekáme jen v rozmezí 1/5 °C i při slunečném dnu, jenže prosincové slunce je slabé. Milulášové budou chodit při teplotách už kleajících k nule, nicméně nehrozí, že by zmokli.  

Od čtvrtka do konce týdne čekáme zase deštivé a teplejší počasí. Déšť se může objevit v každém z těchto dnů, ale asi se neobjeví každý den - přesné načasování se může ještě lehce změnit. Nejvíce srážek očekávají modely v noci z pátka na sobotu, což by mělo být doprovázeno i ochlazením a srážky by na horách přešly ve sněhové.

Denní teploty čekáme ve čtvrtek ještě zpočátku nízké a v Čechách během dne rostoucí - ve čtvrtek ráno začneme s mrazem a během dne se v Čechách teploty postupně navýší, aby večer dosáhly na +6 °C, na Moravě bude růst teplopt trochu zaostávat. V pátek by se maxima měla dostat na +10 °C nebo i víc, v sobotu a v neděli je čekáme zase kolem +5 °C. Hodně se to ale může lokálně lišit, jak je v tuto část roku typické.

A příští týden? Na jeho počátku se modely už shodují na vpádu chladného vzduchu, který by měl znamenat příchod mrazů. Těch nočních určitě, s velkou pravděpodobností se pak dočkáme i mrazů celodenních. Přesnou sílu ochlazení bude třeba ještě upřesnit. Srážek čekáme příští týden méně, nicméně nějaké být mohou a byly by už určitě sněhové i v nižších polohách. Na horách se pak už začne budovat výraznější a trvalejší sněhová pokrývka.



Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Chladné počasí vyvrcholí o nadcházejícím víkendu, ale oteplování v průběhu příštího týdne bude jen velmi pozvolné. Na konci měsíce se snad dostaneme k denním teplotám poblíž 20 °C

18. 4. 2024
Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Příliv teplého vzduchu v minulých týdnech překonával rekordy opravdu výrazně. Počasí ve velké části Evropy - tedy nejen u nás - připomínalo místy spíše červenec.

16. 4. 2024