Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Bude na Vánoce sníh?

2. 12. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 12. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Kromě nejbližšího týdne to celý prosinec vypadá na průměrné teploty i srážky. Bude na Vánoce sníh? Zdroj fotografie: 123rf

Prosincem začala meteorologická zima a hned se vytasila s ukázkově zimním počasím, neboť naši krajinu úspěšně zasypal sníh. Teploty v nejbližším týdnu ale budou silně nadprůměrné a sníh tedy alespoň v nížinách velmi rychle potaje. Odtávání sněhu napomůže také déšť, který teď čekáme prakticky každý den. Co ale doba poté? Zde nabízíme alespoň předběžné nastínění situace.

Po tomto nadprůměrně teplém a nadprůměrně deštivém týdnu by se podle dlouhodobé předpovědi mělo počasí vrátit k normálu. To znamená průměrné denní teploty kolem nuly (maxima lehce nad ní, minima většinou pod ní a jejich konkrétní hodnoty podle oblačnosti) a k tomu přiměřené množství srážek, četněji opět v podobě sněžení. Jako nejchladnější se zatím jeví dva týdny okolo Vánoc (17. až 30. 12.), kdy by mohla být denní maxima kolem +1 °C.

Tento hrubý nástin průběhu počasí samozřejmě nic neříká o tom, jak bude v jednotlivých dnech. Počasí je teď obecně dost proměnlivé a i během jednoho týdne se může o 10 °C oteplit a poté zase ochladit. Na otázku z nadpisu, zda budou letošní Vánoce bílé, tedy zatím odpovědět nelze. V nížinách je to tak 50:50 v závislosti na tom, jestli bude období Vánoc při rychle se měnícím počasí zrovna těmi teplejšími nebo chladnějšími dny. Na horách by ale bílo být mohlo, tam je šance tak 90 %.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024