Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teploty poletí až nad 10 °C

30. 11. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 30. 11. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Územní rozdíly ale budou zpočátku velké. Teploty poletí až nad 10 °C Zdroj fotografie: 123rf.com

Do střední Evropy začne v nejbližších dnech proudit západní vítr, který sem přinese teplý mořský vzduch. V České republice to povede k oteplení až o 10 °C a dokonce ani rána už nebudou mrazivá. Oteplení se ale nejprve bude projevovat v Čechách a teprve v neděli se bude dostávat i na Moravu a do Slezska.

V Čechách se nicméně začnou teploty zvyšovat už v sobotu, kdy zde čekáme denní maxima mezi 0 a 4 °C, což je oproti aktuálním -2 až 2 °C přece jenom pokrok. V neděli pak počítáme s odpoledními teplotami kolem 3 až 7 °C a v pondělí a v úterý dokonce kolem 8 až 12 °C!

Na Moravě a ve Slezsku bude situace jiná. Tam bude ještě i v sobotu stále pod nulou a teprve v neděli se denní maxima zvednou kousek nad ni (přibližně na -1 až +3 °C). Pondělí tam pak bude z hlediska teplot podobné neděli v Čechách, i když možná o něco chladnější (2 až 6 °C). Teprve v úterý se tamější teploty vyrovnají s těmi v Čechách a budou se pohybovat rovněž kolem 10 °C.

Co se týká nočních a ranních mrazů, tak těch se Čechy zbaví v neděli nebo v pondělí (záleží i na reliéfu krajiny) a Morava a Slezsko o den později.

Jaké teploty budou panovat od středy, je zatím hodně nejasné. Spíše to ale vypadá, že půjdou o něco dolů.

Dodejme ještě, že uvedené rozdělení území na Čechy, Moravu a Slezsko nebude až tak striktní a na západě Moravy a Slezska tedy obecně bude o něco tepleji než v jejich zbývajících částech a stejně tak východ Čech bude chladnější než západ.



Kde bude v příštích dnech sněžit?

Kde bude v příštích dnech sněžit?

Ochlazení je v těchto dnech velice výrazné, očekáváme nyní přeháňky, ale do nižších poloh sněžení už nezavítá. Studené počasí vydrží zhruba do víkendu, pravděpodobně v neděli k nám začne pronikat už zase teplejší vzduch.

15. 4. 2024
Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

V neděli očekáváme maximální denní teploty v rozmezí 21/25 °C, na jižní Moravě lokálně až 27 °C. Chladněji již bude na severozápadě a na severu území, kde budou teploty stoupat maximálně na 20 °C. Přicházející studená fronta se bude vlnit, a tak k nám studený vzduch pronikne zejména až v noci na úterý.

14. 4. 2024