Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Říjen přinesl hlavně hodně slunce

12. 11. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 11. 2018 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty byly nadprůměrné, srážky průměrné. Říjen přinesl hlavně hodně slunce Zdroj fotografie: Martin Štros

Se začátkem října se k nám přivalily chladnější dny. Trvaly ale jen krátce a už po prvních pěti dnech letěly teploty pěkně vysoko nahoru a v období od 10. do 16. října sahaly dokonce 4 °C nad normál! Během těchto dní jsme zaznamenali i letní den, a to 11. 10., kdy bylo na dvanácti stanicích přes 25 °C. Ve druhé půlce října se už teploty držely zhruba kolem průměru a výrazně nad něj se vyhouply až 30. 10. Ve výsledku skončil letošní říjen jako teplotně nadprůměrný s odchylkou +1,9 °C od průměru 1981 – 2010 a od roku 1961 byl až šestým nejteplejším.

Velmi výjimečný byl ovšem říjen množstvím slunečního svitu. Průměrně slunce nasvítilo 157 hodin, což odpovídá 137 % normálu a za posledních 10 let jsme takto slunečný říjen nezažili! Nejvíce slunce si užívaly jih Moravy a střední Polabí, nejméně naopak jihozápad Čech a východ Moravy a Slezska.

I přes velké množství slunečních dní ale nechyběly ani srážky. V průměru napršelo 79 % normálního úhrnu, což považujeme za standardní. Rozložení srážek ale rozhodně nebylo rovnoměrné a nejvíce se jich dočkaly hřebeny Krkonoš, Jeseníků a Beskyd. Většina srážek navíc spadla až ve třetí říjnové dekádě, takže začátek tohoto měsíce byl ještě velmi suchý.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024