Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Česku ještě dvacítky, v Rumunsku léto!

5. 11. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 11. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Rekordy zase padají V Česku ještě dvacítky, v Rumunsku léto! Zdroj fotografie: 123rf Začátek listopadu nabízí další várku mimořádně vysokých teplot. Tlaková výše se středem nad evropskou částí Ruska pumpuje do velké části Evropy velice teplý vzduch od jihu, který je místy mírněn vznikem nízké inverzní oblačnosti. I pod inverzní pokličkou je však vlastně příjemně teplot - maxima okolo +10 až +15 °C jsou na listopadové poměry příjemná. Jakmile se ale inverze roztrhne a vykoukne slunce, ukáže počasí ještě víc.

A tak byly v neděli odpoledne na jihovýchodě území zaznamenány teploty přes 20 °C a tím došlo k překonání rekordů pro tento den. Ve Vizovicích naměřili 20,7 °C a ve Strážnici 20,3 °C, přičemž ale rekordy padaly i mnohde jinde, kde se teploty dostaly níže. A obdobné počasí nabídlo pondělí, i když nejvyšší teploty se tentokrát koncentrovaly na severovýchod republiky, nejtepleji měl Jablunkov s 20,5 °C. Rekordy padaly také v pondělí i jinde na Moravě a ve Slezsku. Ovšem mimořádně vysokých 19 °C naměřil třeba i Frýdlant na severu Čech.

A pokud bychom se podívali za hranice, tak pravé letní počasí nadále pokračuje v ne až tak vzdálené Transylvánii, spadajícího pod Rumunsko (u hranic s Maďarskem). V pondělí zde naměřili až 26 °C! A podobně vysoké teploty zažívaly v posledních dnech i obyvatelé Černé hory, Albánie nebo Řecka. Stále by se tam tak dalo vyrazit i na koupání. Obecně vysoké teploty na tuto část roku panují prakticky v celé Evropě, neboť jižní proudění na zadní straně tlakové výše pokrývá právě celý kontinent. A i přes očekávané drobné změny, celkový teplý ráz proudění v celé Evropě by měl zůstat zachován asi až do poloviny měsíce...



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024