Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teploty stále relativně vysoké

4. 11. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 11. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Slunce ale čekáme jen v některých dnech. Teploty stále relativně vysoké Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

Synoptická situace nad Evropou je nyní poměrně stálá. Nad Ruskem se rozprostírá tlaková výše a nad Atlantikem zase působí tlaková níže. Mezi těmito útvary k nám bude téměř nepřetržitě proudit teplý vzduch z jihovýchodu, jehož příliv bude přerušen jen ve čtvrtek průchodem slabé studené fronty. Teploty proto stále budou nad dlouhodobým průměrem a na začátku týdne bude i docela větrno.

Teploty se budou v pondělí a v úterý pohybovat mezi 14 a 18 °C (nesníží-li je celodenní výskyt nízké oblačnosti) a během týdne pak budou zvolna klesat. Ve středu je čekáme zhruba o stupeň níže, ve čtvrtek kolem 10 až 15 a od pátku do neděle zhruba kolem 9 až 14 °C.

Slunečného počasí si ale užijeme jen v některých dnech a hlavně na jihozápadě bude místy docházet k tvorbě nízké oblačnosti. Nejčetněji se zde bude tvořit v pondělí, kdy se ojediněle nemusí protrhat ani do večera. Jinak bude v pondělí převládat polojasno až oblačno vysokou oblačností. Nejslunečnější by mělo být úterý, kdy čekáme skutečně jasno až polojasno. Ve středu už bude opět přibývat vysoké oblačnosti a oblačněji pak bude na celém území také ve čtvrtek a v pátek. Ve čtvrtek se navíc na jihozápadě připojí občasný déšť, který se pak může ojediněle vyskytovat i v pátek a v sobotu a na větší území se nejspíš rozprostře v neděli.

Jak jsme se už zmínili, tak bude občas poněkud větrněji, i když jen v některých místech republiky. V pondělí čekáme mírně silnější vítr o rychlostech mezi 5 a 11 m/s hlavně na Vysočině a v úterý se podobně rozfouká i na jihu Moravy. Ve středu už bude převládat mírný vítr, ale na Vysočině a na jihu Moravy může stále dosahovat rychlostí kolem 4 až 9 m/s.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024