Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Čeká nás deštivý a větrný týden

21. 10. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 10. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejvíce se rozfouká ve středu. Čeká nás deštivý a větrný týden Zdroj fotografie: 123rf

Území České republiky bude v průběhu tohoto týdne pod palbou tlakových níží a s nimi spojených front. První z nich přes nás projde v noci z pondělí na úterý a další frontální systém zde bude působit v úterý a ve středu. Poté vliv front odezní, ale díky přítomnosti tlakové níže déle trvající vyčasení očekávat nelze. Kromě deště se u nás bude vyskytovat docela silný vítr a počasí tedy celkově nebude příliš příjemné.

V pondělí modely na dopoledne ještě předpovídají jasno, ale nemusí to být až tak docela pravda. Díky poklesu teplot během noci a slabému větru budou panovat celkem ideální podmínky pro vznik mlh nebo nízké oblačnosti a slunečno tedy rozhodně být nemusí. Mlhy čekáme zhruba na 40 % území. Odpoledne pak začne od severozápadu přibývat frontální oblačnosti a večer se k tomu přidají i srážky. Příliš intenzivní sice asi nebudou, ale většinu území by zasáhnout měly. Maximální denní teploty čekáme v pondělí mezi 12 a 16 °C.

Od úterý do čtvrtka už bude deštivěji, chladněji a také větrněji. Teploty čekáme v úterý mezi 8 a 13 °C a každý další den pak zhruba o stupeň výše. Déšť bude v úterý přicházet od severu a ve středu bude od severovýchodu ustávat. Na severovýchodě může ve středu odpoledne zavládnout dokonce polojasno, ale jisté to rozhodně není. Ve čtvrtek by se měl zase od západu déšť na většinu území vrátit, ale  měl by být spíše občasného charakteru. Významným faktorem bude v těchto dnech vítr, který bude čerstvý, ve středu až silný. Ve středu se jeho průměrné rychlosti očekávají mezi 8 a 13 m/s a nárazy mohou i v nížinách dosahovat 20 m/s. V úterý a ve čtvrtek bude vítr o něco mírnější, ale i tak se mohou nárazy větru pohybovat kolem 15 m/s.

Pátek bude nejspíše nejslunečnějším dnem, neboť čekáme oblačno až polojasno a dokonce i šance na přeháňky je jen malá. Teploty předpokládáme mezi 11 a 15 °C a vítr by se měl také zklidnit na mírný.

Víkend je zatím teplotně ještě dost nejistý, ale poměrně jasně se rýsuje návrat deště.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024