Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Počasí na houby

14. 9. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 9. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Konečně rostou! Počasí na houby Zdroj fotografie: 123rf.com Je pátek, a co budete dělat o víkendu? Máte-li rádi vůni lesa a chuť hub, možná by se jedna aktivita nabízela. Letošní léto moc příležitostí k houbaření nevybízelo, ve vyprahlých lesích jsme mohli být rádi za nález jakýchkoliv nevysušených lesních plodů. Avšak s příchodem září se podmínky pro růst hub podstatně zlepšily. 

Pomohly tomu hlavně deště na konci srpna a také to, že celkově už teploty nejsou tak vysoké, noci jsou delší a slunce slabší. Díky tomu se spadlé srážky hned tak nevypařovaly. A nyní během čtvrtka a pátku vypadávají z nebe další. Déšť se téměř vyhnul jen pásu od Tachova přes Žatec a Louny až po Českou Lípu a Liberec. Naopak hodně vydatné srážky byly a jsou v noci na pátek a v průběhu pátku zaznamenány na Moravě.  Zde místy přes 20 milimetrů, což je na září už dost.

Rozhodně dost na to, aby to ještě více podpořilo opravdový start houbařské sezony. Na většině území je nyní napršeno dost na to, aby houby byly k nalezení už o tomto víkendu a dál rostly v příštím týdnu a nabídly dostatečnou úroku na příští prodloužený víkend. Slabší to bude ve výše zmíněném pásu na severozápadě Čech (ale podél horního toku Ohře a v Krušných horách už zase pršelo), i tam už je ale hlavní sucho pryč. 

A jak dlouho porostou? To záleží, jak teplý bude další průběh podzimu. Pravděpodobně ještě během celého října budou houbařské podmínky dobré a bude možnost si aspoň částečně nahradit letní bídu.



Kde bude v příštích dnech sněžit?

Kde bude v příštích dnech sněžit?

Ochlazení je v těchto dnech velice výrazné, očekáváme nyní přeháňky, ale do nižších poloh sněžení už nezavítá. Studené počasí vydrží zhruba do víkendu, pravděpodobně v neděli k nám začne pronikat už zase teplejší vzduch.

15. 4. 2024
Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

V neděli očekáváme maximální denní teploty v rozmezí 21/25 °C, na jižní Moravě lokálně až 27 °C. Chladněji již bude na severozápadě a na severu území, kde budou teploty stoupat maximálně na 20 °C. Přicházející studená fronta se bude vlnit, a tak k nám studený vzduch pronikne zejména až v noci na úterý.

14. 4. 2024