Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Studená fronta na obzoru

9. 8. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 8. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Východ ale zůstane ještě i v pátek velmi teplý. Studená fronta na obzoru Zdroj fotografie: 123rf

Dlouho očekávané výrazné ochlazení konečně přichází na scénu. V pátek bude přes území České republiky procházet od západu studená fronta, která přinese snížení teplot a četnější srážky. Ty ale ani tentokrát nepokryjí úplně celé území.

Oblačnost se začne v důsledku působení fronty zvětšovat už v pátek ráno na západě. Postupně se bude zatažená obloha propagovat i dále na východ, až nakonec odpoledne převládne nad slunečným počasím i na Moravě a ve Slezsku.

Společně s tím se začnou objevovat také déšť nebo přeháňky, ale jejich intenzita zejména v Čechách příliš jasná není. Momentálně to vypadá, že se tam bude jednat spíše o občasný déšť (který navíc ani nemusí postihnout celé území), ale zcela vyloučeny nejsou ani srážky trvalejšího charakteru. Na Moravu a do Slezska se fronta dostane až v době nejvyšších teplot, takže zde jimi bude tvorba srážkové oblačnosti umocňována. Na většině území čekáme přeháňky a bouřky, které mohou být ojediněle i silné.

Pokles teplot v důsledku fronty se nejvíce projeví na západě, kde může být při intenzivnějším dešti i kolem 20 °C. Směrem na východ budou denní maxima výrazně vyšší, klidně stále i přes 30 °C. Vše ale závisí na přesném načasování průchodu fronty a intenzitě s ní spojených srážek. Východ republiky se ale nemusí bát, že by se snížení teplot nedočkal. V sobotu totiž bude pro změnu chladnější než západ s teplotami kolem 25 °C.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024