Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Jižní Evropa pro dovolené momentálně ideální!

17. 7. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 7. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Vládne tam většinou teplé a slunečné počasí. Jižní Evropa pro dovolené momentálně ideální! Zdroj fotografie: 123rf

Nad jižní Evropou se aktuálně rozprostírá nevýrazné tlakové pole, které sem nepřináší žádné extrémní projevy počasí. Většinou je slunečno, klasicky letně teplo (kolem 30 °C) a srážky se vyskytují jen v několika málo oblastech. Kdo se tedy vydal nebo v brzké době vydává na dovolenou do těchto míst, určitě neudělal chybu!

Trochu podrobněji, kde konkrétně srážky hrozí: Momentálně se vyskytují v podobě bouřek hlavně na jihu Itálie (včetně Sicílie a Sardinie) a v jižní části Jaderského moře (Bosna a Hercegovina, Černá Hora), kde na ně místní meteorologické služby vydaly dokonce výstrahy. Ty ale brzy pominou a i zde již ve středu zavládne polojasno až jasno. Dále se mohou přeháňky ojediněle vyskytovat v Pyrenejích a ve větší míře se pak dostanou na scénu až v pátek ve Francii a v pozdějších dnech (sobota až pondělí) i do zemí vyloženě jižně od České republiky.

Teploty, jak už bylo zmíněno, se pohybují zhruba kolem 30 °C. Nejteplejší jsou a budou jih Španělska a Malorka, kde bez problémů přesahují i 35 °C. Moře má teploty obdobné běžným letním teplotám vzduchu v České republice, což je kolem 23 až 27 °C. Teplejší je až východní Středomoří, kde je možné koupat se ve vodě s téměř 30 °C.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024