Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Červen byl dalším teplým měsícem, ale už ne rekordním

12. 7. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 7. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Projevil se hlavně jeho teplý začátek Červen byl dalším teplým měsícem, ale už ne rekordním Zdroj fotografie: 123rf Český hydrometeorologický ústav vydal přesné statistiky o počasí v měsíci červnu a pro leckoho u nich vyplývá velmi zajímavý závěr - červen byl teplotně silně nadprůměrným měsícem, a to i ve srovnání s průměrem let 1981-2010, který překročil o 1,7°C. Toto referenční období přitom už zahrnuje teplejší klima posledních desetiletí. Pokud bychom srovnívali s ještě delším období např. od roku 1961, byl by červen extrémně teplý. Za poslední půlstoletí byl pátý nejteplejší.

O červen se zasloužila jeho extrémně horká první třetina, přičemž další dvě třetiny měsíce po 11. červnu už byly normální. Tedy nikoliv chladné, jak si řada lidí aktuálně myslí. Po extrémně horkém dubnu i květnu, a pak tedy začátku června, se počasí na začátku léta vrátilo do normálního stavu, který může subjektivně působit jako celkem chladné počasí. Nicméně je třeba konstovat, že počasí v druhé a třetí třetině června bylo dost střídavé a některé dny byly skutenčně objektivně studené, leč následně vystřídány zase dny teplými.

Srážky ještě nejsou finálně spočítány, předběžně by měly být blízko průměru. Červen a předtím ani květen nebyly suché měsíce, nedostatek vody v řekách byl způsoben spíše vysokými teplotami a tím pádem i výparem z půdy během jara. K tomu je třeba říci, že suchým měsícem byl duben, který je pro hydrologickou bilanci dost důležitý měsíc. Nyní ale dochází k postupnému návrat množství vody v půdě i řekách k úrovni normálu. I proto, že normál pro červenec je mnohem nižší než pro předchozí měsíce.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024