Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Prodloužený víkend přinese slunce i bouřky

4. 7. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 7. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ve čtvrtek navíc dorazí vysoké teploty. Prodloužený víkend přinese slunce i bouřky Zdroj fotografie: 123rf

Frontální systémy přinášející zřetelná srážková pásma a citelné změny teplot jsou v současných dnech dosti daleko od našeho území. Tlakové pole se ovšem měnit bude a společně s tím, jak nás střídavě bude ovlivňovat vyšší a nižší tlak, budou v jednotlivých dnech různé i počasí.

Ve čtvrtek bude zpočátku převládat skoro jasno až polojasno, ale od jihozápadu bude přibývat kupovité oblačnosti a odpoledne a večer se budou místy vyskytovat přeháňky a bouřky. Předpovídat jejich prostorové rozložení prakticky nelze, ale nejčetnější by měly být na jihozápadě a nejméně jich naproti tomu hrozí na severu a severovýchodě. Teploty budou v tento den velmi vysoké a sahat budou na 28 až 32 °C.

Pátek přinese větší oblačnost, ze které budou opět místy vypadávat srážky. Nejvíce jich čekáme na jihu a východě, kde se k nim mohou připojit i bouřky. Malou pravděpodobnost mají na severozápadě Čech, kde se pak odpoledne začne i vyjasňovat. Nejvíce nejisté je počasí ve východní polovině Čech. Některé modely tam předpovídají relativně četné přeháňky a jiné předpokládají pouze jejich ojedinělý výskyt v dopoledních hodinách. Teploty oproti čtvrteční značně poklesnou a čekáme je mezi 23 a 28 °C.

V sobotu bude naše území částečně ovlivňovat tlaková výše s centrem nad Británií, díky které opět zavládne slunečné počasí. Teploty ale zůstanou nižší, přibližně mezi 23 a 27 °C.

V neděli vliv tlakové výše zeslábne a zejména na východě začne převládat oblačno a kromě toho bude potřeba počítat také s místními přeháňkami. Na západě bude spíše polojasno a přeháňky zde budou hrozit jen ojediněle. Denní teploty by se měly pohybovat rovněž kolem 23 až 17 °C.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024