Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Máme venku chladné nebo teplé počasí?

30. 6. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 30. 6. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty se o víkendu pohybují do 23 °C, ale působí příjemně. Máme venku chladné nebo teplé počasí? Zdroj fotografie: meteocentrum.cz Do střední Evropy znovu pronikla studená vzduchová hmota, na červnové poměry jde o ve vyšších hladinách atmosféry o dost chladný vzduch. Jenže je také suchý, takže není spojen s velkou oblačností, převládá tak jasno až polojasno, kromě úplného severovýchodu Česka, kde je až oblačno. 

Pocitově tak zejména lidé žijící dál od hranice s Polskem nemusejí vnímat současné počasí jako chladné - slunce je nyní z celého roku nejteplejší, citelně hřeje už od šesté ráno a vydrží do osmé večer.  Současně je přes den hodně silné, takže při pobytu na slunečních paprscích se můžeme cítit velmi zahřátě, přestože denní teploty nepřekračují 23 °C. Chladná vzduchová hmota tak nepřináší úplně chladné počasí. Pocitová teplota je docela vysoká. 

Chladnější počasí se projevuje později večer a během noci, kdy minimální teploty v noci na neděli klesají nařadě míst pod 10 °C. Chladnější vzduch trochu znát je přes den při pobytu ve stínu. Stínu je však málo, protože slunce je nejvýše z celého roku. Pocitově tak působí počasí letním dojmem i přes teploty, které tuto mez nesplňují. Je to obrácená situace, než když třeba prší a teploty jsou i poměrně vysoké, ale počasí vnímáme jako nevlídné a i chladné vlivem chybějícího slunce.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024