Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Po dlouhé době trvalejší srážky

11. 6. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 6. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Kromě deště se dostaví i výraznější ochlazení. Po dlouhé době trvalejší srážky Zdroj fotografie: 123rf

Do České republiky míří výrazná studená fronta, která se tady bude až do středy porůznu vlnit. Samozřejmostí pro ni budou srážky, které mohou být po dlouhé době i trvalejšího charakteru, a počítat musíme s citelným ochlazením.

První vlivy fronty se na našem území projevují už nyní v podobě přeháněk a bouřek na jihozápadě republiky. Během pozdějšího odpoledne a večera jich ale bude přibývat a ještě více se jich dostaví v úterý. Ty nejsilnější by se ovšem měly lokalizovat pouze na jižní polovinu území, zejména pak na jižní Čechy a Vysočinu. V noci na středu a během středečního dne pak budou přeháňky přecházet v trvalejší déšť, který bude nejsilnější na jihu a východě. Před bouřkami a silnými srážkami je vydána výstraha, kde si můžete přečíst podrobností více.

Ochlazení, které fronta přinese, bude opravdu výrazné. Dnešní maximální teploty se ještě pohybují zhruba mezi 26 a 30 °C, ale do středy poklesnou na nějakých 17 až 22 °C v závislosti na délce trvání srážek (při trvalém dešti teploty nižší). Vše se ovšem dost těžko předpovídá, protože se kromě zmíněné vazby teploty a srážek špatně určuje také poloha vlnící se fronty.

Čtvrtek by už měl být sušší, i když stále s nízkými teplotami kolem 19 až 23 °C. Oteplovat by se mělo začít od pátku, kdy ale zase začnou propagovat naše staré známé bouřky.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024