Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Od pátku hrozí silné bouřky

7. 6. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 6. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Doprovázet je budou tropické teploty. Od pátku hrozí silné bouřky Zdroj fotografie: 123rf.com

Bouřková sezóna na sebe letos nedává zapomínat. Nyní jsme si sice užili pár poměrně klidných dní, ale další bouřky, které ve finále zasáhnou většinu území, už čekají za dveřmi a ojediněle mohou být i silné s vysokými srážkovými úhrny.

Hojněji se začnou vyskytovat od pátku, přičemž nejpozději dorazí na severozápad Čech. V odpoledních a večerních hodinách budou postupně nabírat na síle a přinést mohou kroupy a srážkové úhrny kolem 35 mm, lokálně ale i mnohem větší!

Pro sobotu a neděli již nelze rozmístění bouřek stanovit v tuto chvíli prakticky vůbec. Jisté je pouze to, že v nočních hodinách se bude snižovat jejich četnost i síla a že nejsilnější budou obecně opět odpoledne a večer. Doprovodné jevy mohou být podobné jako v pátek, i když se odhadují srážkové úhrny dokonce až kolem 40 mm.

Při takto intenzivních bouřkách nemůžeme vyloučit možnost lokálních povodní v důsledku vylévání vodních toků s koryt nebo díky nedostatečnému odtoku vody do kanálů či půdy. Zaplavování by ale mělo být opravdu pouze místního charakteru a vyskytovat se tam, kam silných bouřek dorazí více.

Energii tyto bouřky budou brát díky vysokým teplotám, při kterých výpar z povrchu a tedy i formování oblačnosti probíhá podstatně rychleji. Samotné vysoké teploty by sice samozřejmě nestačily (vždyť existují i velmi horké slunné dny!), ale již vznikajícímu oblaku rozhodně napomohou narůst do ještě větší mohutnosti. Teploty tedy čekáme v pátek mezi 26 a 30 °C a o víkendu mezi 27 a 31 °C. Bouřka proto vlastně může představovat příjemné ochlazení jinak horkého dne.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024