Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Zažili jsme rekordně dlouhé období teplých dnů

15. 5. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 5. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty od 9. dubna vždy překročily 15 °C, většinou byly i nad 20 °C Zažili jsme rekordně dlouhé období teplých dnů Zdroj fotografie: meteocentrum.cz Současné ochlazení není nijak zvlášť razantní, přesto je aspoň trochu zřetelným ukončením teplého období, které má Česko za sebou. Duben byl v Česku nejteplejší ve své historii, když průměrnou s teplotou 12,7 °C překonal dosud rekordní duben 2009. A to navzdory jeho chladnému začátku, který byl zbytkem měsíce bohatě vykompenzován.

Snad ještě zajímavější statistiky ale vykazuje období zhruba od 9. dubna až do dnešních dní, tedy i první polovina května. To bylo rekordní z mnoha stránek. Nikdy se třeba ještě nestalo, aby od 9. dubna už každý den teploty dosáhly na 15 °C. Rovněž bylo rekordní množství dní s maximální teplotou nad 20 °C, těch bylo v Praze 31 z celkových 37, tedy 84 %. Nevyskytlo se zkrátka žádné chladné období a teploty neuvěřitelně vytrvale zůstávaly vysoko nad průměrem. Výčet rekordů by mohl být mnohem delší, třeba v Brně měli do pondělí sérii 17 dní s teplotou nad 20 °C v kuse apod.

Mimořádně vysoké a také stabilní teploty se zapsaly do tabulek jako rekordní, ale objem srážek až tak výjimečný nebyl, i když byly rovněž hodně daleko od průměru, tentokrát jako podnormální. V dubnu spadlo jen 48 % běžného úhrnu srážek, ale rekord drží stále s velkým odstupem duben 2007, kdy napršelo jen 12 % průměru a mnohde nepršelo tehdy celý měsíc. Současné sucho je dané i tím, že téměř všechny srážky byly přeháňkového charakteru. 

Ochlazení a srážky těchto dní aspoň částečně vrací vychýlené počasí k normálu, ale ochlazení to není až tak významné a srážky také nejsou všude, takže rekordní období může z některých hledisek ještě pokračovat.




Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024