Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Po delší době jsou tu chladnější a deštivější dny

15. 5. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 5. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Koncem týdne se zřejmě opět mírně oteplí Po delší době jsou tu chladnější a deštivější dny Zdroj fotografie: meteocentrum.cz Dlouhé teplé a suché období skončilo, počínaje úterým u nás začíná působit oblast nízkého tlaku vzduchu, která přinese jak snížení teplot, tak i po delší době srážky které mohou míst aspoň částečně trvalý charakter. Oblast nižšího tlaku se projeví srážkami hlavně od úterý do čtvrtka, kdy může pršet skoro kdekoliv a kdykoliv, a denní teploty se díky tomu budou po tyto dny držet do 20 °C,  v případě déle trvajícího deště nemusí překročit ani 15 °C.

Na pátek a víkend se zřejmě bude tlaková níže vyplňovat, takže srážky budou mít tendenci ustávat až mizet, a místo toho zase roste pravděpodobnost vykouknutí slunce. Ale rychlost úbytku srážek i oblačnosti je zahalena trochou tajemství, tlakové níže působící nad střední Evropou jsou docela složitým oříškem pro předpovědi. Zejména z hlediska jejich trvanlivosti. I proto se v odhadu teplot na závěrečné dny týdny držíme při zemi a odhadujeme maximálně stále jen poblíž 20 °C. 

A příští týden? Očekáváme mělké tlakové pole, přeháňky stále možné, avšak teploty zase povylezou nahoru. Někam do rozmezí 20/25 °C, což je takový příjemný standard pro konec května. Na vyloženě letní počasí si zase budeme muset nejspíše na chvíli nechat zajít chuť. Na druhou stranu, ani žádné výrazné ochlazení se konat nebude, aktuální teploty nové nižší teploty těchto dní nevybočují z květnového standardu, byť po předchozích letních týdnech mohou působit trochu škareději.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024